"Directeurs Belgacom verdienen dubbele van CEO"

De beslissing van de regering-Di Rupo om het loon van de CEO's van Belgacom en Bpost te beperken tot maximaal 650.000 euro bruto heeft perverse effecten. De meeste directieleden verdienen daardoor minstens evenveel tot dubbel zoveel als de CEO waaraan ze rapporteren, meldt De Tijd.
BELGA/WAEM

De beslissing van de regering geldt niet voor de andere directieleden van Belgacom en Bpost. Het resultaat is dat bij het telecombedrijf de zes directeurs heel wat meer gaan verdienen dan de nieuwe CEO. De zes directeurs van Belgacom verdienen nu samen 6,9 miljoen euro of gemiddeld 1,15 miljoen euro per man. De topper is financieel directeur en huidig interim-CEO Ray Stewart met een brutojaarloon van 1,4 miljoen euro.

Volgens Frank Schelstraete van het headhuntersbureau Schelstraete & Desmedt is het onhoudbaar dat de directieleden van een bedrijf meer verdienen dan de CEO. "Dat kan misschien even duren, omdat heel wat CEO's een zekere wijsheid bezitten, weinig afgunst koesteren en hun medewerkers dat misschien wel gunnen. Maar op lange termijn is dat geen houdbare situatie", zegt hij in De Tijd. Schelstraete noemt de plafonnering van de lonen "een wereldvreemde beslissing die op lange termijn een negatieve impact heeft op de maatschappij".

Ook bij de NMBS zijn er een tiental directieleden die meer verdienen dan de gedelegeerd bestuurder. Het loon van Jo Cornu is begrensd op maximaal 290.000 euro, terwijl de directeurs per jaar 330.000 euro krijgen.

En bij Bpost verdienen de vijf directeurs gemiddeld 650.000 euro, exact het bedrag dat CEO Johnny Thijs maximaal mag verdienen.