"Het compromis was onmogelijk bij het FDF"

Damien Thiéry stapt over naar de MR. De niet-benoemde burgemeester van Linkebeek - en kiezel in de schoen van opeenvolgende Vlaamse ministers - verruilt daarmee het FDF voor diens voormalige kartelpartner. Dat maakte Thiéry vrijdag samen met MR-voorzitter Charles Michel bekend op een persconferentie. "Op een bepaald moment moeten we naar het compromis gaan", klinkt het in de Terzake-studio vanavond.
Thiéry kondigt zijn overstap aan samen met Michel.

"Als je voelt dat je niet meer op dezelfde golflengte zit met de manier waarop je partij communiceert, kritiek leverend zonder dialoog, dan is het onmogelijk voort te doen", verduidelijkte Thiéry. De weigering van het FDF om in dialoog te treden is volgens hem immers koren op de molen van de N-VA.

"Op communautair vlak mag iedereen zijn mening hebben", legt Thiéry vanavond uit in Terzake. "Maar op een bepaald moment moet je tot een compromis komen. Dat was volledig onmogelijk bij het FDF. Ik ga mijn ideeën niet laten vallen, maar ik ben geen extremist, ik sta open voor discussie. Die cultuur vind ik bij de MR."

Zekerheid over een plaats op de Kamerlijst kreeg Thiéry naar eigen zeggen niet. "Er is mij niets beloofd, maar het zijn de liberale ideeën die ik wil volgen." Wel was hij al sinds enkele maanden zijn politieke toekomst aan het herbekijken, zo klonk het. Thiéry ontkende voorts dat hij overstapt om zo zijn benoeming als burgemeester te vergemakkelijken.

Thiéry maakte in Vlaanderen vooral naam als een van de niet-benoemde burgemeesters uit de Vlaamse rand rond Brussel. Toenmalig minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open VLD) besloot hem niet te benoemen nadat voor de lokale verkiezingen van 2006 Franstalige oproepingsbrieven waren uitgestuurd.

Ook na de jongste gemeenteraadsverkiezingen, in 2012, kondigde Keulens opvolger Geert Bourgeois (N-VA) aan Thiéry en zijn collega's uit Kraainem en Wezembeek-Oppem niet te benoemen.