De Block wil tegen 2020 1.300 vluchtelingen "hervestigen"

Als het van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) afhangt, zal België tussen nu en 2020 zowat 1.300 vluchtelingen "hervestigen". Dat blijkt uit de cijfers van het vooropgestelde groeipad waar ze gisteren in de plenaire Kamer naar verwees.

Hervestiging is specifiek gericht op vluchtelingen voor wie geen andere uitweg meer bestaat. Het kan bijvoorbeeld gaan om vrouwen en kinderen die in gevaar zijn, slachtoffers van geweld of mishandeling of vluchtelingen die dringend medische verzorging nodig hebben. De keuze gebeurt in samenspraak met de Verenigde Naties.

Het wegwerken van de opvang- en asielcrisis maakte ruimte vrij voor meer hervestiging in ons land, verduidelijkte De Block donderdag in de Kamer. Ze legde ook al een groeipad vast waarmee rekening gehouden wordt door Fedasil, het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen, de Dienst Vreemdelingenzaken en de partners.

Volgend jaar vangt België 100 mensen, om dat vanaf 2015 elke twee jaar met 50 te doen stijgen, verduidelijkt het kabinet-De Block. In 2019 en 2020 zouden dat er dus 250 zijn, of in totaal 1.300. Al houdt De Block wel nog een slag om de arm. "We kunnen ons niet uitspreken over eventuele acties van de komende regeringen", klinkt het nog op haar kabinet. "Een volgende regering kan nog altijd beslissen dit aan te passen.