Eén op de vier Belgische jongeren is werkloos

De jeugdwerkloosheid in ons land blijft stijgen. Volgens de FOD Economie zit nu een op de vier actieve jongeren in ons land zonder baan. Vooral in Brussel stijgt de werkloosheid fors.

In het derde kwartaal zat 24,5% van de actieve jongeren tussen 15 en 24 zonder baan. Dat is 2% meer dan in het vorige kwartaal, maar in die cijfers zitten ook de schoolverlaters. Tegenover het derde kwartaal van vorig jaar is er echter een stijging met 3% van de jongerenwerkloosheid en dat is dus een forse toename.

De totale werkloosheid in ons land ligt nu op 8,7% tegenover 8,1% in het tweede kwartaal en 7,8% een jaar geleden. Opvallend is de stijging in Brussel waar de werkloosheid in een jaar tijd is gestegen van 16,3% naar 20,7%. Dat komt akelig in de buurt van Zuid-Europese cijfers.

In Vlaanderen steeg de werkloosheid van 5,1% naar 5,4% in een kwartaal tijd; in Wallonië was er een stijging van 11,1% naar 11,2%.

Er is ook een lichtpunt: in een jaar tijd is de werkgelegenheidsgraad in ons land in de categorie van 55 tot 64 jaar gestegen van 40,2% naar 42,9%. Vooral bij vrouwen in die categorie was er een stijging, bij mannen een lichte daling.

Meest gelezen