Elio Di Rupo verheugd over staatshervorming

Premier Elio Di Rupo reageert verheugd op de goedkeuring in Kamer en Senaat van alle teksten van de tweede fase van de zesde staatshervorming. "Deze historische hervorming, die op 1 juli 2014 in werking zal treden, verplaatst het zwaartepunt van de federale staat naar de gewesten en de gemeenschappen", aldus Di Rupo in een persmededeling.

Na de Senaat heeft ook de Kamer donderdagavond de laatste teksten goedgekeurd. In een persbericht laat premier Di Rupo weten verheugd te zijn over de goedkeuring van alle teksten over de bevoegdheidsoverdrachten, financiering en autonomie, hervorming van de Senaat en politieke vernieuwing.

"Deze historische hervorming, die op 1 juli 2014 in werking zal treden, verplaatst het zwaartepunt van de federale staat naar de gewesten en de gemeenschappen. De zesde staatshervorming is ook een opportuniteit voor de federale staat om zich doeltreffend op haar kerntaken te richten", luidt het.

"Met deze parlementaire goedkeuring kunnen de gewesten en de gemeenschappen zich verder voorbereiden om zelf invulling te geven aan hun nieuwe bevoegdheden; kinderbijslag, bijstand aan personen, gezondheid, werk... Ze krijgen hiermee de kans om een beleid op maat te ontwikkelen dat beantwoordt aan de noden van de Vlamingen, de Walen en de Brusselaars."

Premier Di Rupo bedankt tot slot de staatssecretarissen bevoegd voor Staatshervorming, de acht partijvoorzitters, de volksvertegenwoordigers, de senatoren en alle medewerkers "van harte" "voor hun vele werk om dit wetgevende proces succesvol af te sluiten."