Failliete Detroit laat kunstcollectie schatten

De Amerikaanse stad Detroit heeft haar kunstcollectie laten schatten. Als de stad, die in zware financiële nood verkeert, de collectie zou verkopen, zou dat zo'n 867 miljoen dollar kunnen opbrengen, omgerekend is dat 634 miljoen euro.
AP2013
"Zelfportret met strohoed" is het meest waardevolle schilderij uit de collectie.

Het stadsbestuur van Detroit vroeg in juli bescherming aan tegen schuldeisers. De failliete stad torst een schuldenlast van 18,5 miljard dollar (13,5 miljard euro) en is dus dringend op zoek naar geld. Daarom werd aan het veilinghuis Christie's gevraagd om het kunstpatrimonium van de stad, een van de meest waardevolle van de VS, te schatten.

Christie's heeft na enkele maanden nu een rapport klaar. De waarde van de ganse collectie wordt geschat op 867 miljoen dollar (634 miljoen euro). Het meest waardevolle schilderij, "Zelfportret met strohoed" van Vincent van Gogh, alleen al zou 110 miljoen euro opbrengen volgens het veilinghuis. Daarnaast zijn er nog kostbare werken van onder anderen Rembrandt, Monet en Breughel.

Of de kunstwerken daadwerkelijk geveild gaan worden, is niet duidelijk. Het Detroit Institute of Arts liet na de bekendmaking van het faillissement weten dat het hoopt dat het niet zover zal komen. "We gaan ons best doen om het culturele erfgoed van Detroit te beschermen", klonk het toen.