Frankrijk vraagt 150 Belgische soldaten voor CAR

In de marge van de Europese top in Brussel heeft de Franse president François Hollande ons land gevraagd om soldaten te sturen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Premier Elio Di Rupo wil de vraag bekijken, maar dan in het kader van een Europese operatie.
De luchthaven van Bangui

De Fransen zouden graag een compagnie (150 soldaten) hebben voor de bewaking van de luchthaven van de hoofdstad Bangui, zo is in regeringskringen vernomen. Die bewakingsopdracht is niet zonder risico: naast de luchthaven is er een vluchtelingenkamp met zowat 45.000 mensen, van wie sommigen gewapend zijn.

Premier Di Rupo bevestigt dat er een Franse vraag is, maar zegt dat er daarover nog geen beslissing is genomen. "We kunnen misschien iets meer doen, maar dat zou dan samen met andere Europese landen moeten gebeuren", stelt Di Rupo.

Vorige week al stemde het kernkabinet in met luchtsteun aan Sangaris, de Franse militaire operatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De Fransen hadden daarom gevraagd. Ons land zou een Airbus ter beschikking stellen om personeel en materiaal van Frankrijk naar de CAR en de buurlanden te sturen. Er zal ook een C-130 ingezet worden.