Gerard Mortier krijgt eredoctoraat in Gent

Gerard Mortier, artistiek directeur en vanaf 1 januari adviseur aan het Teatro Real de Madrid, krijgt op 21 maart een eredoctoraat aan de Gentse Universiteit, samen met vier Amerikaanse en één Italiaans wetenschapper. Dat laat de UGent weten.

"Gerard Mortier is UGent-alumnus en wordt wereldwijd geroemd voor zijn streven om klassieke muziek in een hedendaagse crossmediale context en op een maatschappelijke significante wijze te presenteren, " motiveert de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen haar voordracht.

De 69-jarige Mortier is tot eind dit jaar artistiek directeur van de opera van Madrid, waar hij vanaf 1 januari in artistieke aangelegenheden zal adviseren en de internationale contacten zal verzorgen.

Het eredoctoraat van de faculteit Wetenschappen gaat naar de (Belgische) professor Francis Halzen, (University of Wisconsin, Madison en directeur van het Wisconsin IceCube Particle Astrophysics Center). Onder de impuls van Halzen werd op Antarctica de IceCube gebouwd, met een kubieke kilometer de grootste neutrinodetector ter wereld.

Op voordracht van de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen ontvangt professor Marc Vidal (Harvard Medical School Boston en directeur bij het Center for Cancer Systems Biology (CCSB), Dana-Farber Cancer Institute, Boston) een eredoctoraat. Hij is een van de  grondleggers van de systematische, grootschalige netwerkanalyse van interacties tussen eiwitten in de cel. 

In de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur wordt professor Harrison Barrett (University of Arizona, Tucson) gevierd omwille van toonaangevend onderzoek op het vlak van beeldvorming en -verwerking.

De faculteit Economie en Bedrijfskunde kent de eretitel toe aan professor Shaker A. Zahra (Carlson School of Management, University of Minnesota, Minneapolis) als één van de meest geciteerde onderzoekers binnen het vakgebied van de bedrijfseconomie. 

Voor de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen gaat het eredoctoraat naar professor Walter Lorenz (Free University of Bozen-Bolzano, Faculty of Education, Brixen), een autoriteit inzake de studie van sociaal werk in de ruimere Europese context.