Homo's riskeren voortaan levenslang in Oeganda

In Oeganda heeft het parlement een controversiële wet goedgekeurd waardoor holebi's levenslang kunnen krijgen bij het "herhaaldelijk" overtreden van de strenge anti-homowet. Nu is het afwachten of president Yoweri Museveni zijn handtekening zal zetten, want pas dan kan de wet ook werkelijk worden toegepast.

Het ontwerp voor de nieuwe is het werk van de "evangelische" afgevaardigde David Bahati (foto). Die ijvert al jaren voor een strenge anti-homowetgeving in Oeganda. In een eerste ontwerp was zelfs de doodstraf voorzien voor mensen met een "onnatuurlijk" seksueel gedrag. Dat leidde internationaal tot grote verontwaardiging, waardoor de het wetsontwerp voor een tijdje in de koelkast verdween.

Het wordt nu uitkijken hoe de internationale gemeenschap zal reageren, want de nieuwe wet is eigenlijk in tegenspraak met de rechten van de mens. Vorig jaar bestempelde de Amerikaanse president Barack Obama de Oegandese anti-homowet nog als "verwerpelijk".

Door de wet zullen volwassen homo's die seks hebben met minderjarigen van hetzelfde geslacht of met mensen die het hiv-virus dragen tot levenslang kunnen krijgen. Ook "homoseksuele daden" en "het verspreiden van pro-homoseksuele ideeën en geschriften" kunnen met een celstraf worden bestraft.

AP2011