Machtige Zuid-Afrikaanse vakbond zegt ANC de wacht aan

In Zuid-Afrika trekt de National Union of Metalworkers of South Africa (NUMSA) zijn steun in voor het African National Congress, de partij van president Jacob Zuma. Numsa vertegenwoordigt 300.000 arbeiders en stapt nu uit de onafscheidelijk geachte alliantie met het ANC en de communistische partij.

Het ANC is al sinds de afschaffing van het racistische apartheidsregime in 1994 aan de macht, maar heeft veel zwarte Zuid-Afrikanen ontgoocheld omdat de partij niet in staat is gebleken de hoge verwachtingen van de arme zwarte bevolking in te lossen. De partij kon jarenlang teren op de immense populariteit van Nelson Mandela, maar moet het nu stellen met Zuma, een man met een dubieuze reputatie.

Op een buitengewoon vakbondscongres in Johannesburg heeft vakbondsleider Irvin Jim het regeringsbeleid flink op de korrel genomen. "Mumsa overweegt de stichting van een beweging voor het socialisme", zei hij, "want de werkende klasse heeft nood aan een politiek orgaan".

Sinds 1994 krijgt het ANC van de communistische partij en van de vakbondskoepel COSATU, waarvan Numsa het machtigste lid is. De vakbond heeft kritiek op het economische regeringsbeleid, dat vaak gericht is op de grote bedrijven, ten koste van de werknemers. Symptomatisch is de schietpartij aan de mijn van Marikana, waar de politie 34 stakende mijnwerkers doodschoot. Opmerkelijk: een van de grootdeelaanhouders van de mijn in Marikana is Cyril Ramaphosa, een van de zwaargewichten van het ANC.

Volgend jaar zijn er verkiezingen in Zuid-Afrika. Waarnemers verwachten dat Zuma en het ANC wel eens forse klappen zouden kunnen krijgen. Onlangs kwam de president overigens nog in opspraak in verband met een corruptieschandaal: hij zou overheidsgeld hebben gebruikt om een zwembad in zijn buitenverblijf te laten bouwen.

AP2012