Opdrachtgevers kasteelmoord mogelijk apart naar assisen

Het parket van Brugge onderzoekt of het mogelijk is om het dossier van de kasteelmoord te splitsen. Dat zou betekenen dat er een assisenproces kan komen tegen de opdrachtgevers, terwijl het onderzoek naar de uitvoerders kan worden voortgezet. De uiteindelijke beslissing ligt bij de onderzoeksrechter. De aanhouding van de vermoedelijke opdrachtgever André Gyselbrecht is intussen verlengd.

Bijna twee jaar na de moord op kasteelbewoner Stijn Saelens zitten nog twee verdachten in de gevangenis. André Gyselbrecht zou de opdrachtgever zijn voor de moord op zijn schoonzoon. Zelf beweert de dokter uit Ruiselede dat hij Saelens enkel "een lesje wilde leren". Daarvoor schakelde hij zijn vriend Pierre Serry in.

Als het dossier wordt afgesplitst, moeten Gyselbrecht en Serry zich waarschijnlijk binnen afzienbare tijd voor het hof van assisen verantwoorden. Peter Gyselbrecht, Tinus van Wesenbeek en Johnny Vanlingen zijn vrij, maar nog steeds verdacht. Het is nog niet duidelijk of zij ook naar assisen doorverwezen worden.

Ondertussen spitst het onderzoek zich al anderhalf jaar toe op de zoektocht naar de uitvoerders. Eind januari werd in dat kader een intussen overleden man uit Eindhoven ontmaskerd. Het parket heeft DNA van een mogelijke tweede huurmoordenaar, maar die blijft voorlopig spoorloos. Dat onderzoek zou bij een afsplitsing gewoon kunnen voortgaan.

Het parket bevestigt dat het een mogelijke afsplitsing onderzoekt. "Het parket zal het strafdossier in mededeling opvragen aan de onderzoeksrechter met het oog op de studie van het volledige dossier. Nadien zal concreet beslist worden over de opportuniteit van de afsplitsing en over de te nemen vorderingen ten aanzien van de inverdenkinggestelden", klinkt het.

Intussen heeft de raadkamer in Brugge beslist dat de aanhouding van André Gyselbrecht wordt verlengd. Zijn advocaat Johan Platteau is van oordeel dat de ware toedracht over de feiten zelf essentieel is voor een assisenproces. "Was daar sprake van een vechtpartij?", vraagt hij zich af. "Wie heeft geschoten? Waarom is er geschoten? Welke opdracht is er gegeven? Die vragen zijn van cruciaal belang voor de verdediging van mijn cliënt." Platteau tekent alvast beroep aan tegen de beslissing van de raadkamer. Binnen 2 weken zal de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent zich uitspreken over de verdere aanhouding van Gyselbrecht.