Robot doet spontaan praatje in de ruimte

De Japanse robot Kirobo heeft zijn eerste grote opdracht in het ruimtestation ISS vlot doorstaan. De mensachtige robot keuvelde er in het Japans met een Japanse astronaut. Kirobo is naar de ruimte gestuurd om er zijn autonome conversatiefunctie te testen.

Kirobo is zo geprogrammeerd dat hij vragen kan verwerken en beantwoorden door uit zijn woordenschat te putten. Hij is daarmee een stap voor op andere robotten die voorgeprogrammeerde antwoorden geven op bepaalde vragen.

Toen de Japanse astronaut Wakata de robot vroeg hoe het voelde om gewichtsloos te zijn, zei Kirobo: "Ik ben het gewend nu, het is geen enkel probleem."

De robot leek weinig last te hebben van de ruimte-omgeving, al sprak hij wel iets langzamer dan gewoonlijk en bleef hij af en toe haperen. De Japanse onderzoekers hadden reikhalzend naar de test uitgekeken omdat het niet te voorspellen was hoe goed Kirobo op de vragen zou antwoorden. "Door de lagen van communicatie heen merkten we dat er geleidelijk een relatie ontstond tussen een mens en een robot en ik denk dat dat ons grootste succes is", aldus de ontwerper van de robot, Tomotaka Takahashi.

Kirobo werd deze zomer aan boord van een ruimtecargo naar het ISS gestuurd. Hij blijft er nog tot eind volgend jaar. Het experiment is een samenwerking tussen de universiteit van Tokio, een reclamebureau en autoproducent Toyota.

Die tijd doorkomen zal geen probleem zijn. Kirobo vertelde dat hij aan de kerstman een speelgoedraket heeft gevraagd om mee te spelen.