S&P verlaagt kredietbeoordeling van EU

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietbeoordeling voor de Europese Unie verlaagd van AAA naar AA+. Dat werd vrijdag bekendgemaakt. Hiermee is de Unie dus haar topscore kwijt, een gevolg van de lagere score die tal van lidstaten de afgelopen jaren kregen toebedeeld.

S&P wees er in een rapport op dat de kredietwaardigheid van de 28 landen van de Europese Unie is afgenomen. Frankrijk is zijn toprating kwijt en Spanje en Italië zagen door de schuldencrisis hun kredietwaardigheid afbrokkelen. Gemiddeld hebben landen die bijdragen aan de Europese begroting nu een rating van AA, tegen AA+ begin vorig jaar.

Ook constateert S&P dat de begrotingsonderhandelingen in de EU "meer omstreden" zijn geworden. Daardoor zou steun van een aantal landen kunnen afbrokkelen. De kredietbeoordelaar constateert dan ook dat de "cohesie" van de Europese Unie is verzwakt.

Wel is de outlook voor de Europese Unie nu stabiel. Sinds februari vorig jaar was die verwachting negatief.

Een lagere kredietbeoordeling maakt het voor landen of bedrijven in principe duurder om te lenen. Ratings lopen bij de meeste bureaus uiteen van AAA ofwel '"triple-A" (zeer betrouwbaar) tot D (zeer onbetrouwbaar).