Sophie Dutordoir stapt op als CEO bij Electrabel

Sophie Dutordoir stapt op als CEO bij Electrabel. Dat meldt GDF Suez, het Franse moederbedrijf van Electrabel. Volgens de Tijd is er sprake van spanningen met de top van GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel. Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) reageert met veel respect, maar bestempelt haar ook als "niet altijd gemakkelijk".

Dutordoir laat weten dat haar vertrek "een persoonlijke beslissing is". "Enige tijd geleden heb ik beslist om op mijn vijftigste en na 24 jaar bij Electrabel een andere professionele richting uit te gaan", laat ze weten.

GDF Suez zegt in een persbericht "met spijt akte te hebben genomen" van de beslissing van Dutordoir. De Franse groep bedankt haar "voor de 24 jaren die ze gewijd heeft aan de groep en voor de uitzonderlijke bijdrage die ze heeft geleverd aan de ontwikkeling van Electrabel".

Dutordoir kwam vier jaar geleden aan het hoofd van Electrabel. Door de groeiende concurrentie op de energiemarkt moest Electrabel marktaandeel prijsgeven, ook al verlaagde het bedrijf zijn prijzen en wist het zo weer klanten bij te winnen.

Electrabel heeft al een opvolger aangewezen: Philippe Van Troeje. Hij werkt sinds 1988 bij Electrabel en is er momenteel directeur voor alle productieactiviteiten op het niveau van de Divisie Energie Europa van GDF Suez. Van Troeye zal worden bijgestaan door een verantwoordelijke "Sales & Regulatory Affairs". Die zal binnenkort worden aangeduid.

"Niet altijd gemakkelijk"

Staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) bedankt Dutordoir voor het onderlinge respect en de "constructieve discussies", onder meer in het dossier van de kerncentrales. "Electrabel verliest een grote dame", laat hij weten op Twitter.

"De relatie was niet altijd makkelijk, met name bij het incident van de prijsbevriezing", herinnert Wathelet zich. "Maar met mevrouw Dutordoir was er altijd de mogelijkheid om te blijven praten, werken en vooruitgaan."