Twee sneeuwblazers moeten sporen sneeuwvrij houden

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS hebben ook dit jaar een reeks voorbereidingen getroffen om eventuele sneeuwellende op het spoor de baas te kunnen. Nieuw zijn twee sneeuwblazers om de spoorinfrastructuur sneeuwvrij te maken.

"Waar en wanneer nodig kunnen we deze nieuwe toestellen snel inzetten om de spoorinfrastructuur sneeuwvrij te maken", zo staat in een persbericht. "Het voordeel van deze kranen is dat we ze ook op de weg kunnen laten rijden. Ter plaatse kunnen ze sneeuw ruimen om dan nadien onmiddellijk de sporen te verlaten en plaats te maken voor de treinen."

Behalve een reeks preventieve maatregelen, wordt bijvoorbeeld de wisselverwarming ingeschakeld opdat wissels niet zouden blokkeren en staan Infrabel-sneeuwploegen de klok rond paraat. Bij de NMBS wordt een dertigtal locomotieven uitgerust met een stalen sleepstuk, om tijdens de eerste ritten het ijs van de bovenleiding te schrapen. Wanneer het 's nachts vriest, blijven bijvoorbeeld nog de locomotieven onder spanning staan.

NMBS en Infrabel benadrukken dat ze er tijdens winterse omstandigheden "alles aan doen om de reizigers een maximum aan comfort te geven". Het blijft uiteraard mogelijk dat extreme weersomstandigheden leiden tot storingen en vertragingen. "NMBS en Infrabel zullen er dan alles aan doen om de hinder zo snel mogelijk op te lossen."