Verantwoordelijke nucleaire raketten ontslagen wegens drankprobleem

De Amerikaanse generaal Michael Carey die een tijd lang verantwoordelijk is geweest voor de nucleaire langeafstandsraketten, heeft een drankprobleem. Dat blijkt uit een intern rapport dat het Amerikaanse leger heeft vrijgegeven. De man zou zich ook "onheus" hebben gedragen tijdens een officiële missie in Rusland. Om deze redenen is hij in oktober ontslagen.
THE ASSOCIATED PRESS2013

Michael Carey was als generaal verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer van intercontinentale ballistische raketten op 3 legerbases verspreid over de VS. Alles samen beheerde hij 450 raketten en stond hij aan het hoofd van 9.600 medewerkers.

In oktober werd Carey ontslagen. De precieze reden hiervoor werd toen niet bekendgemaakt. Uit een vrijgegeven intern rapport van het Amerikaanse leger, blijkt nu dat Carey een ernstig drankprobleem heeft. "Generaal Carey consumeerde zodanig veel alcoholische dranken dat zijn gedrag erdoor werd aangetast", staat te lezen.

Carey zou zich ook "onheus" hebben gedragen tijdens een officiële missie in Rusland afgelopen zomer. Concreet zou hij zich met "verdachte" vrouwen hebben ingelaten. De generaal is over deze feiten ondervraagd, maar kon zich blijkbaar erg weinig herinneren. "Misschien is zijn geheugen door zijn bovenmatige alcoholgebruik aangetast", besluit het rapport. "Ofwel is hij niet eerlijk geweest in zijn verklaringen."

Twee dagen voor Carey werd ontslagen, werd ook een vice-admiraal die eveneens toezicht hield op nucleaire installaties de laan uitgestuurd omdat hij zich met illegale gokpraktijken had ingelaten. In augustus én in mei werden verschillende officieren ontslagen nadat hun bases in respectievelijk Montana en North Dakota een veiligheidsinspectie niet zonder kleerscheuren hadden doorstaan.

Het volledige rapport over generaal Carey kunt u hier lezen.