Vrijgelaten Chodorkovski is aangekomen in Berlijn

In Moskou is de voormalige oliemagnaat en regeringsopposant Mikhail Chodorkovski vrijgelaten uit de gevangenis. Hij is vanmiddag met een vliegtuig aangekomen in de Duitse hoofdstad Berlijn. Chodorkovski zat 10 jaar in de gevangenis wegens vermeende belastingontduiking en verduistering.
De eerste foto van Chodorkovski na zijn vrijlating - bij zijn aankomst in Duitsland.

Na meer dan tien jaar is een Russische gevangenis is de vroegere oliemagnaat en dissident Mikhail Chodorkovski opnieuw vrij. Vanochtend is hij na gratie van president Vladimir Poetin vrijgelaten en daarna is hij met een vliegtuig naar de Duitse hoofdstad Berlijn gevlogen. 

Meteen na zijn aankomst bevestigde Chodorkovski dat hij eerder om "familiale redenen gratie heeft gevraagd" aan Poetin. Hij blijft echter zijn onschuld staande houden.

Chodorkovski bedankte ook uitdrukkelijk Hans-Dietrich Genscher (links), gewezen minister van Buitenlandse Zaken van de Bondsrepubliek, wegens zijn inzet voor zijn vrijlating.

In een mededeling wordt de rol van Genscher in de verf gezet door bondskanselier Angela Merkel. Genscher was Duits minister van Buitenlandse Zaken van 1974 tot 1992. Hij heeft blijkbaar nog altijd belangrijke contacten in de diplomatie.

Inspireerde de olympische vlam Poetin?

Chodorkovski was in de jaren 90 topman van Yukos, een van de grootste Russische olie- en gasconcerns en tegelijk een van de rijkste mensen van Rusland. Tien jaar geleden werd hij echter aangehouden en daarna veroordeeld wegens corruptie en belastingfraude.

De processen tegen Chodorkovski worden algemeen gezien als "Kaltstellung" door de Russische leider Vladimir Poetin. Chodorkovski was de maanden voor zijn arrestatie in 2003 begonnen met het financieel steunen van oppositiepartijen, een teken volgens sommigen dat hij zelfs politieke ambities koesterde. Poetin slaagde overigens in zijn opzet. Door de loodzware terugbetalingen aan de staat ging Yukos uiteindelijk ten onder. Het is niet duidelijk wat er nu nog rest van het persoonlijk fortuin van Chodorkovski. Vermoedelijk gaat het nog maar om een fractie van wat het ooit geweest is.

President Poetin gaf gisteren op een persconferentie toelichting bij de amnestie. Hij zei dat Chodorkovski gratie had gekregen omdat zijn moeder zwaar ziek was. In het decreet dat vanmorgen op de website van het Kremlin verscheen, stond dat de president in zijn keuze "geleid was door de beginselen van de menselijkheid".

Maar critici wereldwijd zien in de gratieverlening aan Chodorkovski, de twee leden van de vrouwelijke punkgroep Pussy Riot en de 30 opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise eerder een poging om de internationale opinie gunstig te stemmen in de aanloop naar de Olympische winterspelen in Sotchi.