Wie belde voor 16.000 euro naar Cuba, op kosten van OCMW?

In Middelkerke is de telefooncentrale van het OCMW gehackt. In twee maanden tijd is er voor 16.000 euro naar Cuba gebeld, maar niet door iemand van het personeel. Het OCMW is niet van plan om dat bedrag op te hoesten.
Paul Hahn/laif
Iemand belde voor 16.000 euro naar Cuba, maar wie?

Het OCMW in Middelkerke keek vreemd op, toen het ineens een peperdure factuur voorgeschoteld kreeg van maar liefst 16.000 euro. Bij opvraging van de details bleek dat er vaak en veel naar Cuba was gebeld, maar niet door het personeel.

Omdat de telefooncentrale gehackt bleek, diende het OCMW een klacht in bij de politie. Het stapte ook naar Mobistar, maar de operator wil de factuur niet kwijtschelden. Toch is het OCMW niet van plan de 16.000 euro op te hoesten.

"We zijn er 100 procent van overtuigd dat het niet om misbruik door het OCMW zelf of door medewerkers van het OCMW gaat, maar dat onze centrale is misbruikt door derden, via hacking", zegt OCMW-voorzitter Dirk Gilliaert. "We zullen ons hier dan ook niet bij neerleggen." Het OCMW zal nu samen met een advocaat onderzoeken hoe de factuur kan worden aangevochten.