Zondagsrust blijft heilig - Karel Van Eetvelt

“Ik draai een kleine revolutie af”, begint Luceberts gelijknamige gedicht. De zin doet een aankondiging van een strijd, een statement, iets verbazingwekkends en vooral permanent vermoeden. Maar in de poëzie is niets wat het lijkt. Hetzelfde gebeurde ons deze week. UNIZO keurt de zondagsopening in Antwerpen goed. Meer nog, de handelaars waren zelfs vragende partij. Ongezien!
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina
copyright Dann

Meteen begon menig burgemeester te fantaseren om zondagsopeningen ook in zijn of haar gemeente mogelijk te maken. 7 op 7 shoppen, altijd en overal, de droom van elke consument. En onze organisatie zou nu eindelijk overstag gaan. De media wreef zich al in de handen.

Maar zoals gezegd, is niets wat het lijkt. Mag ik dus even de droom verstoren. Ons uitgangspunt blijft klaar en duidelijk. Een veralgemening van de zondagsopeningen is niet aan de orde. Ondernemers verdienen hun zondagsrust. Uiteraard hebben we geen oogkleppen op. We zijn niet blind voor de evolutie – niet revolutie –rondom ons. In onze buurlanden kan je al veel op zondag in de winkels terecht. En de toename van e-commerce verplicht ons om na te denken over nieuwe manieren om zaken fysiek aan de man te brengen.

Consumenten

Maar is een veralgemening de oplossing? Ik dacht het niet. Een zondagsopening is namelijk pas succesvol als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo zijn er in de eerste plaats consumenten nodig. En veel. Het is weinig rendabel om een hele zondag elektriciteit, verwarming en andere nutsvoorzieningen te betalen voor twee man en een paardenkop. Laat staan personeel. De loonkosten zijn sowieso al hoog in ons land, zelfs zonder zondagstoeslagen.

De consumenten die er zijn, moeten dan ook nog willen kopen. In elk geval moet je kunnen vermijden dat die consumenten hun aankopen spreiden over zeven dagen in plaats van over zes. Want dan zakt de rendabiliteit voor de handelaar ver onder het vriespunt. In hartje Antwerpen zal je dat volk wel kunnen lokken. Op voorwaarde dat je de stad als een shoppingwalhalla ook bij buitenlandse toeristen promoot. Maar of de Dorpstraat in Bommerskonten evenveel volk zal lokken, is nog maar de vraag.

Personeel

Een ander heikel struikelblok is het vinden van personeel dat op zondag wil werken. Laat ons even in Antwerpen blijven. Ik kan me voorstellen dat de Sinjoren het fantastisch vinden om het hele jaar door op zondag de broek of rok van hun dromen te kunnen kopen. Maar wie van hen is bereid om die dag te werken? Nog niet zo lang geleden staakte het Antwerps loketpersoneel omdat ze op zaterdagmorgen een paar uur moesten werken. Niet extra, nota bene, maar ter vervanging van hetzelfde aantal uren in de week. Maar inkopen doen op zondag, dat is maar normaal?

Het is dus afwachten of ketenwinkels voldoende personeel zullen vinden om hun deuren te openen. De handelaars en winkeliers zonder personeel, de “kleine zelfstandige”, die zullen er wellicht staan. Zij zijn bereid hun zondag op te offeren en van een weekdag een weekenddag te maken. Omdat het in een stad als Antwerpen ook de moeite zal lonen.

Toeristen

Een algemene zondagsopening heeft dus maar zin voor de echte toeristische centra, zoals de Kust of steden die veel toeristen aantrekken. Waar het effectief rendabel kan zijn om op zondag de deuren te openen. Laat voor andere steden en gemeenten de situatie zoals ze is. De wetgeving is ruim genoeg. Winkels kunnen dagelijks open zijn tot 20u, op vrijdag zelfs tot 21u. En er zijn voldoende koopzondagen om de shoppingbehoefte van klanten te ledigen. 15 om precies te zijn, zolang je rekening houdt met de arbeidswetgeving die in principe maar 6 zondagen voor winkels met personeel toelaat. Willen andere steden zoals Kortrijk of Gent zondagsopeningen invoeren, dan zijn we bereid te luisteren.

Maar een echte revolutie, met name de veralgemening van de zondagsopening, die is nog niet voor vandaag. Het blijft bij een kleine evolutie, punt.

(De auteur is gedelegeerd bestuurder van Unizo.)

 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.