"Jammer dat het voorstel-Geens het niet gehaald heeft"

Zowel de verbruikersorganisatie Test-Aankoop als de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) reageren teleurgesteld op het akkoord van de regering over de bankenwet, omdat het voorstel van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) inzake de spaarfiscaliteit het niet gehaald heeft. Febelfin, de koepelorganisatie van de bankensector, is dan weer bezorgd over de gevolgen voor de concurrentie met buitenlandse banken.
A2011

Geens wilde de fiscale vrijstelling voor spaarboekjes uitbreiden naar andere belegggingsproducten, zoals aandelen en kasbons. Daar wilde de Open VLD niet van weten. Een compromisvorstel van vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) werd ook afgewezen. Een akkoord over het voorstel-Geens voor de verkiezingen van mei volgend jaar lijkt er dan ook niet in te zitten.

"Instemmen met het voorstel van minister Geens was nochtans goed geweest voor de consument en voor de economie", zegt Ivo Mechels van de consumentenorganisatie Test-Aankoop. Daarnaast meent hij dat "de zuivere splitsing tussen zakenbanken en spaarbanken geen fetisj mag zijn, want alles staat of valt met voldoende controle. Eens er voldoende controle is ingesteld, zijn wij gerustgesteld."

Ook Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs (VFB), is teleurgesteld, omdat het voorstel-Geens niet is opgenomen in het goedgekeurde akkoord over de bankenwet. "Het was nochtans een goed voorstel als het integraal was overgenomen", meent Huybrechts. Volgens de VFB "zijn de partijen die dit tegengehouden hebben, niet goed bezig met de spaarders en met de economie van het land."

"Kunnen onze banken concurrentieel blijven?"

Volgens Febelfin, de koepelorganisatie van de bankensector, brengt de nieuwe bankenwet meer stabiliteit voor banken en spaarders. Toch vreest Febelfin dat de strengere regels de Belgische banken parten kunnen spelen in hun concurrentie met buitenlandse banken.

"Die bezorgdheden hebben te maken met de vraag of onze banken ten volle hun capaciteit gaan blijven behouden om de economie te blijven financieren, zeker en vast als de economie weer aantrekt", zegt Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder bij Febelfin. "Nu zijn de limieten wel heel strak bepaald."

"Een tweede bezorgdheid handelt over de concurrentiekracht en de slagkracht van de Belgische bankensector: bijkomende kosten, een strak kader. Het is van toepassing op de banken naar Belgisch recht, niet zozeer op de banken naar buitenlands recht. Kunnen onze banken ten volle concurrentieel blijven?"

Tenslotte vraagt Febelfin zich ook af welke gevolgen het akkoord zal hebben voor de werkgelegenheid en voor de dienstverlening aan bedrijven en burgers. Specialisten van Febelfin zullen de teksten van het akkoord de volgende dagen onderzoeken om op die vragen antwoorden te vinden.