"Saakasjvili gevlucht uit vrees voor vervolging"

De vroegere Georgische president Mikheil Saakasjvili is zijn land ontvlucht. Dat zegt zijn Nederlandse echtgenote Sandra Roelofs vandaag in het Nederlandse dagblad Trouw. Hij vreest vervolging door het nieuwe regime.

Saakasjvili was in 2003 de held van de Rozenrevolutie die een einde maakte aan het bewind van ex-Sovjetminister van Buitenlandse Zaken Edvard Sjevardnadze. Hij werd de nieuwe president van Georgië en voerde allerlei economische hervormingen door. Gaandeweg boette hij echter in aan populariteit en weerklonk er kritiek.

In oktober vorig jaar verloor de partij van Saakasjvili de parlementsverkiezingen, in oktober van dit jaar verloor zijn partij de presidentsverkiezingen. Saakasjvili zelf kon zich na twee ambtstermijn niet meer verkiesbaar stellen als president. De nieuwe sterke man van het land is premier Irakli Ivanisjvili. In Georgië is de macht verschoven van de president naar de premier.

De nieuwe regering heeft zich volgens Roelofs, de echtgenote van Saakasjvili, wraakzuchtig opgesteld tegenover mensen die nauw bij haar man betrokken waren. Onder andere de oud-minister van Binnenlandse Zaken zit in de cel. "Datzelfde zou ook mijn man kunnen overkomen, daarom is hij vertrokken", zegt ze in Trouw. "De komende periode blijft hij weg." Saakasjvili zelf zei tijdens een bezoek aan Brussel eind oktober al dat de Ivanisjvili hem had bedreigd met vervolging.

Roelofs zelf vindt dat er in Georgië in de tien jaar dat haar man president is geweest, veel ten goede is veranderd. Zelf is ze in Georgië gebleven. Ze zegt dat ze zich meer getrouwd voelt met het land dan met haar man. Hij had te veel haast en "dan maak je fouten en maak je vijanden". Ze zegt dat Saakasjvili slecht luisterde als ze kritiek doorgaf die ze hoorde op haar reizen door het land.

Op termijn zou Saakasjvili weer naar de politiek willen terugkeren.