"Uw vragen zijn ongepast. Saluut en de kost"

Het is even slikken geweest voor de ESPN-sportankers toen vorige week american footballspeler Shawne Merriman het plots afstapte, omdat hij de aanhoudende vragen over een aantal "traumatiserende ervaringen in zijn kindertijd" niet wist te waarderen. En hij is zeker niet de eerste die het afstapt omdat de vragen hem niet bevallen. Een selectie van een aantal opmerkelijke "Ik ben hier weg"-momenten in de media.

Paris Hilton was in 2011 niet langer de enige celebrity die haar roem vergaarde door op te treden in realityshows. Dat was ook ABC-journalist Dan Harris opgevallen: "Heb je het gevoel dat beroemdheden die na je gekomen zijn, zoals Kim Kardashian, je in de schaduw stellen? Word je verdrietig van het feit dat de kijkcijfers van je programma aan het dalen zijn? Dat misschien jouw moment voorbij is?"

Genoeg negativisme voor Hilton, die het afstapte, terwijl ze buiten de camera aandrong van "Ik wil niet dat dat voor uitzending gebruikt wordt". Uiteindelijk, wellicht om publicitaire redenen, keerde Hilton terug naar haar stoel om het interview verder af te werken.

In het voorjaar van 2007 raakte bekend dat er huwelijksproblemen waren tussen de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy en zijn echtgenote, wat uiteindelijk in oktober resulteerde in een echtscheiding. De geruchtenstroom deed "60 minutes"-journaliste Lesley Stahl om verduidelijking vragen: "Het lijkt alsof we iedere dag opnieuw een ander verhaal over je echtgenote horen. Hoe zit het nu eigenlijk?"

Sarkozy antwoordde met: "Indien ik daar al iets over wilde zeggen, dan zou ik het zeker niet hier doen." Maar Stahl bleef aandringen: "Al dat mysterie daarrond. Iedereen wil het fijne ervan weten, zelfs uw persverantwoordelijke." Een bedenkelijke blik van Sarkozy volgde, een dankjewel, en weg was hij.

Was ze te katholiek door te stellen dat huwelijken tussen een man en een vrouw moeten gebeuren? Of te stout door zich met naakte rug te laten fotograferen voor een niet aangevraagde modeljob? Of waren geruchten van een sekstape er toch te veel aan? In ieder geval diende Miss USA 2009-eredame Carrie Prejean een klacht in tegen het Miss USA-organisatiecomité dat haar ontslagen had. Een klacht die uiteindelijk "in der minne" geregeld werd.

Daarover wilde tv-presentator Larry King wel meer weten: "Waarom heb je besloten tot een minnelijke schikking, want het ging toch hard tegen hard?" Prejean zei daarover niets te mogen zeggen. Toen King bleef aandringen, antwoordde ze meermaals met: "Larry, je gedraagt je helemaal niet zoals het hoort." Vervolgens lipte ze "Ik ben hier weg", en dat deed ze uiteindelijk ook.

Dat het een stormachtige relatie was, daar is iedereen het over eens. Zelfs toen poptieners Selena Gomez en Justin Bieber uiteindelijk toch een einde aan hun relatie maakten, bleven de media het koppel bestoken met vragen over elkaar. Dat kon Gomez maar weinig waarderen, toen ze geïnterviewd werd door presentator Dean Richards van WGN-TV: "Bieber gedraagt zich de laatste tijd nogal vreemd. Wat is er met die jongen dat wij niet begrijpen? Wat begrijpt hij zelf niet?"

Gomez keek weg van haar interviewer en liet onmiddellijk de satellietverbinding beëindigen, waardoor het voor iedere tv-zender ongemakkelijke testbeeld met fluitend geluid verscheen.

Johan Anthierens was in "Noord-Zuid" duidelijk geen fan van de Nederlandse zanger Pierre Kartner/Vader Abraham, die eind jaren 70 een wereldhit scoorde met "’t Smurfenlied": "Die argwaan, dat wordt een tweede natuur bij mensen zoals u die alles puur commercieel bekijken. Ik herinner mij een uitspraak van u, aangehaald in Vrij Nederland, waaruit een zeer diep misprijzen sprak voor het publiek dat uw platen koopt."

Kartner: "Hohoho, ik mag even nu. Dit is een persoonlijke aanval. Dan zal ik van deze tafel weggaan, want dit heeft geen zin wat we zitten te doen. Ga me niet iets in de schoenen schuiven wat niet kan. Want zo zijn we niet getrouwd." Co-presentatrice Mies Bouwman wist dan de gemoederen even te bedaren. Maar dan begon Anthierens opnieuw over "’t Smurfenlied" en de commerciële uitlopers gericht op jonge kinderen. "En ik heb gehoord dat Peyo nog altijd op zijn percenten zit te wachten voor wat u doet", sneerde Anthierens nog. En weg ("Zal ik maar gaan?") was Kartner.

lees ook