"Wat PVDA zegt over pensioen, is desinformatie"

De wijziging van de pensioenbonus die ingaat vanaf 1 januari 2014 zorgt ervoor dat het wettelijk pensioen gemiddeld met 78 euro per maand zal afnemen voor werknemers die actief blijven tot de leeftijd van 65 jaar. Dat blijkt uit een studie van de PVDA. De partij pleit voor de versterking van de wettelijke pensioenen, die gefinancierd kan worden door de invoering van een miljonairstaks. Minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) reageert boos. "Dit is desinformatie van de PVDA", luidt het.

Voor iemand die actief blijft tot de leeftijd van 65 jaar, levert de huidige pensioenbonus een extra pensioen op van 180 euro bruto per maand, berekende de PVDA. Vanaf 1 januari zal dat volgens de partij nog 83,20 euro bruto per maand zijn, bijna 100 euro per maand minder dan in het vroegere systeem.

PVDA hekelt de "hypocriete houding" van de overheid. "Meer dan 20 procent van onze gepensioneerden leeft in armoede. Dat is een schande voor een rijk land als België." De partij verdedigt een versterking van het wettelijk pensioen voor werknemers en zelfstandigen. Dat kan gefinancierd worden met een deel van de opbrengsten van een miljonairstaks. "Die zou 8 miljard euro opbrengen, waarvan we 3 miljard euro willen reserveren voor de versterking van de pensioenen", aldus Peter Mertens.

Minister van Pensioenen De Croo is boos op wat hij "de desinformatie van de PVDA" noemt. "De vergelijking loopt volledig mank", luidt het in een reactie.

"Vergelijking loopt compleet mank"

Het oude systeem dat tot eind dit jaar loopt, bevatte enkele absurditeiten. "Het was niet afgestemd op de pensioenhervorming. Iemand die nog niet met vervroegd pensioen kon, kreeg toch al een bonus. Onlogisch, want een bonus moet mensen een financiële prikkel geven op het moment dat ze de keuze hebben tussen werken of stoppen. De nieuwe pensioenbonus is wél afgestemd op de hervorming en is er voor mensen die kiezen om langer te werken, nadat ze de leeftijd van vervroegd pensioen hebben bereikt", zegt De Croo.

Bovendien werkt de nieuwe pensioenbonus volgens de minister de verschillen tussen de verschillende pensioenstelsels weg en is het ook voor de allereerste keer mogelijk dat mensen na de leeftijd van 65 jaar verder pensioenbonus opbouwen. Zo wordt langer werken ook beloond. De bonus heeft ook een oplopend, progressief verloop: hoe meer jaren je langer werkt, hoe hoger de bonus voor elke gewerkte dag en elk gewerkt jaar.

De vergelijking van de PVDA loopt volgens de minister volledig mank: het oude systeem van de pensioenbonus had sowieso een einddatum: eind 2013. Er was géén verlenging, mensen zouden dus niets extra's meer krijgen. De Studiecommissie voor de Vergrijzing formuleerde in een advies belangrijke en noodzakelijke wijzigingen voor het nieuwe bonussysteem. Al die adviezen werden volgens de minister gevolgd.