Brengt bemiddeling soelaas voor Zuid-Soedan?

De Verenigde Staten sturen een speciaal gezant naar Zuid-Soedan. Die moet helpen om een dialoog op gang te brengen tussen de Dinka en de Nuer, de stammen van respectievelijk president Salva Kiir en de verdreven vicepresident Riek Machar. De voorbije dagen zijn al honderden mensen om het leven gekomen bij etnisch geweld in Zuid-Soedan.
Burgers zoeken hun toevlucht bij een VN-missie in de hoofdstad Juba.

De situatie in Zuid-Soedan escaleerde vorige week zondag toen de presidentiële garde uiteenviel. Lijfwachten van de Dinka-stam probeerden hun collega's van de Nuer-minderheid te ontwapenen. Het geweld dat zo in de hoofdstad Juba ontstond, verspreidde zich vervolgens over de rest van het land. Volgens president Kiir werd het geweld uitgelokt door een poging tot staatsgreep van de verdreven vicepresident Machar. Machar heeft toegegeven dat hij Kiir niet meer wil als president maar ontkent dat hij een staatsgreep plande.

De Verenigde Staten volgen de situatie in Zuid-Soedan met argusogen. President Obama heeft al een klein contingent aan soldaten naar Zuid-Soedan gestuurd, voornamelijk om Amerikaanse staatsburgers te beschermen. Hij waarschuwde al voor een nieuwe burgeroorlog. Nu heeft minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bekendgemaakt dat hij een gezant naar Zuid-Soedan stuurt om te bemiddelen tussen de strijdende partijen.

"Het wordt dringend tijd dat de leiders van Zuid-Soedan de gewapende groeperingen die ze onder hun hoede hebben, onder controle krijgen, dat de aanvallen tegen burgers onmiddellijk ophouden en dat de spiraal van geweld tussen de etnische en politieke groeperingen tot stand gebracht wordt", aldus Kerry. Kort daarvoor had hij getelefoneerd met president Kiir.

Kerry stuurt de speciaal gezant voor Soedan en Zuid-Soedan, ambassadeur Donald Booth, naar de regio. Hij moet er bemiddelen om een oplossing te zoeken tussen de rivaliserende kampen. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van Ethiopië, Djibouti, Kenia, Soedan en Oeganda proberen te bemiddelen in de crisis.