Brussels leefmilieu interactief in kaart gebracht

Leefmilieu Brussel heeft een interactieve kaart gepubliceerd waarop de vervuilde en mogelijk vervuilde gronden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te zien zijn. De kaart bevat ook gegevens over onder meer gsm-masten en speelbossen.

Op de kaart is door de kleurencode duidelijk te zien welke gronden er mogelijk niet in orde zijn, welke er zwaar vervuild zijn en welke er momenteel gesaneerd worden. Een belangrijke opmerking bij de kaart is wel dat de eigenaars van mogelijk vervuilde gronden zelf met de bewijslast moesten komen om aan te tonen dat hun grond niet vervuild is. Elk perceel waarvan Leefmilieu Brussel geen reactie heeft ontvangen, staat ook ingevuld als "mogelijk vervuild".

De gronden zijn onderverdeeld in 5 categorieën:

  • Categorie 0: mogelijk verontreinigde percelen (geel)
  • Categorie 1: niet-verontreinigde percelen (groen)
  • Categorie 2: licht-verontreinigde percelen zonder risico (lichtblauw)
  • Categorie 3: verontreinigde percelen zonder risico (donkerblauw)
  • Categorie 4: verontreinigde percelen in onderzoek of behandeling (paars)

De kaart geeft niet enkel de bodemtoestand van het gewest weer. Met enkele muisklikken kan ook gedetailleerde informatie over bijvoorbeeld de gsm-masten en hun straling opgevraagd worden (foto onder).

De kaart bevat ook informatie over de toegankelijkheid van bossen en parken, waar de speelzones in het Zoniënwoud zijn, waar er speeltuinen zijn, enzovoort (foto onder).