Geens: "Dit is geen schijnsplitsing"

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) heeft de kritiek van oppositiepartij Groen op de bankenwet weerlegt. "Dit is geen schijnsplitsing", zegt Geens in het programma "Bonus" op Radio 1. "We kunnen moeilijk de eigenlijke bankactiviteiten verbieden, want dan hebben we geen banken meer."

De regering is het gisteren na veel discussie eens geworden over de hervormingen van de wetgeving op de banken. "Deze bankenwet is een schijnsplitsing", waarschuwt Kamerlid Meyrem Almaci (Groen). "Deze schijnsplitsing draagt kiemen van een volgende crisis. Het is onbegrijpelijk dat de Belgische regering niet kiest voor een echte splitsing van spaar- en zakenbanken, en blijft vasthouden aan het model van een universele bank."

Minister Geens weerlegt die kritiek. "Dit is geen schijnsplitsing. De eigenlijke bankactiviteit kunnen we moeilijk verbieden, want dan hebben we geen banken meer", zegt hij. "Ik kan de spaarders en de mensen geruststellen. De Belgische wetgeving loopt voor op de Europese en is strenger dan we op voorhand hadden verwacht."

"Ik denk dat we ervoor gezorgd hebben dat spaargeld niet meer wordt blootgesteld aan excessieve risico's", zegt de minister. "Als de banken voortaan nog risicodragend gedrag willen aanhouden, dan zullen ze een zustervennootschap moeten oprichten, die het risicodragend gedrag scheidt van het spaargeld."

Geens benadrukt wel dat banken nog steeds risicodragend gedrag kunnen doen op vraag van cliënten. "Bijvoorbeeld market making of een hedgingpositie opbouwen", zegt hij. "Let wel, als ze dat doen, gelden nog strengere kapitaalvereisten."