H&M stopt definitief met angorawol

De kledingketen H&M stopt definitief met het verwerken van angorawol in hun kleding. Vorige maand is een gruwelijk filmpje opgedoken waaruit blijkt dat angorakonijnen levend worden gevild voor de productie van dergelijke angorawol.
Imago
Een angorakonijn (archiefbeeld).

In november heeft de dierenrechtenorganisatie PETA een filmpje online gezet waarin getoond werd dat angorakonijnen levend worden gevild in fokkerijen in China. Hun vacht wordt dan doorverkocht aan westerse kledingbedrijven. U vindt dat filmpje hier (red., niet voor gevoelige kijkers).

Verschillende kledingketens waaronder H&M, WE en C&A hebben naar aanleiding van het filmpje beslist om tijdelijk geen kledingstukken met angorawol te verkopen tot er meer duidelijkheid is over de praktijken op de angorakonijnenfokkerijen waar de wol vandaan komt.

Nu heeft H&M alvast laten weten dat de beslissing voor hen definitief is. "Doordat we van de fokkerijen geen garantie kunnen krijgen dat ze in overeenstemming zijn met ons eigen bedrijfsbeleid en met de specifieke bepalingen die van toepassing zijn op het fokken van angorakonijnen, hebben we beslist om de productie van kleding met angorawol volledig te stoppen", meldt de keten in een persbericht.