Homohuwelijk toegelaten in Amerikaanse staat Utah

Een federale rechter heeft het verbod van de Amerikaanse staat Utah voor huwelijken tussen twee mensen van hetzelfde geslacht ongrondwettelijk genoemd. De conservatieve strekking van de Mormoonse kerk is niet van plan het hierbij te laten.

In zijn motivering meldt de rechter dat het recht om te huwen een fundamenteel recht is dat verzekerd wordt door de Amerikaanse grondwet. De overheid mag zich volgens hem dan ook niet moeien met wie een burger de verbintenis wil aangaan, zelfs al is dat iemand van hetzelfde geslacht. "Anders worden onze grondrechten uitgehold", klinkt het. Het verbod op het homohuwelijk uit 2004 is dan ook ongrondwettelijk.

Amper enkele uren nadat het verbod op het homohuwelijk is afgevoerd, zijn al tientallen holebi-koppels in het huwelijksbootje gestapt. Het was de afgelopen dag dan ook aanschuiven geblazen in het stadhuis van Salt Lake City, de hoofdstad van de staat Utah. De stadsambtenaren zijn tot laat 's avonds bezig geweest met het inzegenen van huwelijken.

"Hier heb ik 27 jaar op gewacht", zegt Jim Dabakis. Dabakis is senator in de deelstaatsenaat van Utah. De Democraat is openlijk homo en is als een van de eerste holebi's in Utah getrouwd met zijn partner. "We wilden wachten met trouwen met elkaar tot we in Utah konden trouwen", zegt Dabakis. Veel holebi's die in hun eigen staat niet mogen huwen, trekken daarvoor naar een andere Amerikaanse staat waar dat wel mogelijk is.

"Teleurgesteld door beslissing"

"Ik ben erg teleurgesteld in het feit dat een federale rechter de wil van het volk van Utah naast zich neerlegt", zegt de conservatieve Republikeinse gouverneur Gary Herbert (kleine foto). "Ik ben momenteel met mijn advocaten aan het uitzoeken wat de beste manier is om de traditionele huwelijkswaarden in mijn staat te beschermen."

Ook de conservatieve strekking van de Mormoonse kerk is niet van plan om het hierbij te laten. "We blijven geloven dat de kiezers in Utah de juiste keuze hebben gemaakt door te bepalen dat een huwelijk enkel kan tussen een man en een vrouw", laat de kerk weten in een persbericht. "We hopen dat onze visie bevestigd wordt door een hogere rechter."

Lang niet alle Mormonen zijn teleurgesteld door de beslissing. Een groeiend deel van de gemeenschap vindt homoseksualiteit geen zonde meer. De Mormons Building Bridges-beweging wil de banden met de homogemeenschap aanhalen (betoging, foto onder). Een deel van de kerk heeft zelfs openlijk het veranderde holebi-beleid van de Amerikaanse scouts gesteund. Sinds kort worden holebi-jongeren die lid zijn van de jeugdbeweging, niet meer de deur gewezen.