Jongeren drinken minder, maar nog steeds te veel

Jongeren drinken minder alcohol dan vroeger. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugsproblemen (VAD) die vandaag in De Standaard staan. Toch drinken veel jongeren nog altijd te veel.

Iets minder dan de helft van de 12- tot 14-jarigen dronk al alcohol. Dat aantal stijgt tot ruim 80 procent bij de 15- tot 16-jarigen. Een op de vijf van die laatste groep drinkt zelfs wekelijks alcohol. Bij de 17- tot 18-jarigen is dat al bijna 40 procent. De cijfers zijn beter dan tien jaar geleden. Toen had ruim 80 procent van de jongeren onder de 16 al alcohol gedronken. Nu is dat ongeveer de helft.

"Het percentage daalde de afgelopen tien jaar wel, maar is toch nog altijd te hoog", zegt Marijs Geirnaert van de VAD in De Standaard. Temeer omdat alcohol wettelijk pas is toegestaan vanaf 16 jaar. Geirnaert maakt zich ook zorgen over de consumptie van sterkedrank die normaal pas mag worden verkocht aan 18-plussers. 10 procent van de 17-jarigen gebruikt zelfs wekelijks sterkedrank.

De verbetering is volgens de verenging te danken aan de aandacht die de laatste jaren is gegaan naar alcohol en jongeren. "Het wordt meer en meer aanvaard dat alcohol een slechte invloed heeft op de hersen- en algemene ontwikkeling van jongeren", zegt Geirnaert op Radio 1.