Ouders van Russische ex-oliemagnaat Chodorkovski in Berlijn

De ouders van de gisteren vrijgelaten Kremlincriticus Michail Chodorkovski zijn vandaag in Berlijn aangekomen. Zo heeft een woordvoerder van de familie aan het Duitse persbureau DPA gezegd.

Zijn vader Boris en zijn moeder Marina arriveerden in Berlijn met een lijnvliegtuig uit Moskou. Later op de dag zijn ze met hun zoon herenigd. Chodorkosvki (50) zelf zag in Berlijn al zijn eigen in New York wonende zoon Pavel terug.

De Russische president Vladimir Poetin verleende eerder deze week de vroegere rijkste man van Rusland verrassend genade. De vroegere oligarch heeft tien jaar in de gevangenis gezeten.

Toen Poetin zijn genadeverlening "om humanitaire redenen" aankondigde, zei hij dat de man om genade had verzocht, omdat zijn 79-jarige moeder kanker heeft.

Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse zaken kreeg Chodorkovski een visum van een jaar. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zei dat het Chodorkovksi "vrij staat naar Rusland terug te keren". Op de vraag of de hevige criticus van Poetin dan weer aan politiek zou mogen doen, antwoordde Peskov niet. Hij wilde ook niet zeggen of er voorwaarden aan de vrijlating zijn gesteld.

Chodorkovski heeft voor zondag een persconferentie in het vooruitzicht gesteld waarop hij zijn toekomstplannen zal onthullen. De persconferentie vindt om 13 uur plaats in het Mauermuseum aan het vroegere Checkpoint Charlie.

Volgens onbevestigde berichten verblijft de Kremlincriticus in het Berlijnse hotel Adlon.

AP2013