Woelig straatprotest in Madrid na omstreden abortuswet

In de Spaanse hoofdstad Madrid zijn woelige straatprotesten uitgebroken na een omstreden wijziging aan de abortuswetgeving. De conservatieve regering heeft het recht op abortus erg aan banden gelegd. Critici hebben het over een "grote stap terug in de tijd".

De nieuwe wet legt het recht op abortus erg aan banden. Abortus wordt in Spanje slechts mogelijk in twee gevallen. Als er ernstige gezondheidsrisico's zijn voor de moeder en als de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting. Bij tienerzwangerschappen is toestemming van de ouders nodig voor een abortus.

"Meteen na de bekendmaking dat de wet goedgekeurd was door de regering zijn de voorstanders van de strengere abortuswetgeving op straat gekomen om te vieren", zegt VRT-correspondent Sven Tuytens in Madrid. "Op andere plaatsen zijn honderden betogers samengekomen die tegen de wetswijziging zijn. De gemoederen lopen wel erg hoog op over dit onderwerp."

De voorzitter van de federatie voor gezinsplanning, Luis Enrique Sanchez, vreest voor een effectieve terugkeer van de toestanden van de jaren 80, toen Spaanse vrouwen die zich het financieel konden veroorloven voor een abortus naar Frankrijk of Engeland trokken.

Het abortusdebat blijft de Spanjaarden verdelen. Volgens een recente peiling is slechts 41 procent van de Spanjaarden voor de strengere wetgeving.

AP2013