Zonen Turkse ministers beschuldigd van corruptie

De twee zonen van de Turkse ministers van Binnenlandse Zaken en Economie zijn in staat van beschuldiging gesteld en in preventieve hechtenis genomen. Ze zijn aangehouden in het kader van een onderzoek naar corruptie bij openbare aanbestedingen van overheidsopdrachten. Premier Recep Tayyip Erdogan noemt het onderzoek "een smerige zaak".
Tegenstanders van de regering protesteren tegen de vermeende corruptie.

Dinsdag werden bij een grote politieactie tientallen mensen opgepakt, onder wie de zonen van de ministers van Binnenlandse Zaken, van Economie en van Leefmilieu. Ook de directeur van de staatsbank Halkbank werd opgepakt. De arrestaties zouden te maken hebben met een onderzoek naar fraude bij aanbestedingen van overheidsopdrachten.

Vanmorgen werd na verhoor de zoon van de minister van Leefmilieu vrijgelaten, samen met nog 14 anderen. De rest blijft in de cel en is aangehouden op verdenking van onder meer actieve corruptie, fraude, illegale goudhandel en zwendel. Onder de gevangenen zijn heel wat hoge functionarissen die dicht bij premier Erdogan staan.

Erdogan reageerde meteen na de arrestaties dinsdag al bijzonder woest. Hij noemt het onderzoek een "smerige zaak", bedoeld om zijn regering te ondermijnen. De politiechef van Istanbul en verschillende politiecommandanten werden ontslagen omdat ze volgens de regering schuldig zijn aan machtsmisbruik en het stilhouden van het corruptieonderzoek voor hun superieuren.