"CIA hielp in strijd tegen FARC"

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou de Colombiaanse overheid geholpen hebben met het uitschakelen van leiders van de guerrilla-beweging FARC. Dat meldt de Washington Post.
AP2013

De Amerikaanse krant baseert zich op gesprekken met anonieme Colombiaanse en Amerikaanse diplomaten en militaire functionarissen. Het geheime CIA-programma zou al van in 2000 lopen en indertijd groen licht hebben gekregen van de toenmalige Amerikaanse president Georges W. Bush, maar wordt voortgezet onder president Obama.

Het programma zou over een budget van 9 miljard dollar beschikken en vooral focussen op het vinden van FARC-kopstukken en het uitvoeren van precisiebombardementen. Het zou onder meer dankzij de Amerikaanse hulp zijn dat de nummer twee van de FARC, Raul Reyes, in 2008 gevonden is in Ecuador.

De Amerikanen hebben voorlopig niet gereageerd op de beschuldigingen. De Colombiaanse Santos heeft dat wel gedaan. Hij bevestigt dat de CIA hulp heeft verleend bij de strijd tegen de FARC. Het zou volgens hem gaan om informatie en trainingen.

Vertegenwoordigers van de FARC onderhandelen momenteel met de Colombiaanse regering over een vredesakkoord in Cuba. Ze sloten al verschillende deelakkoorden, maar de vredesdeal is nog niet rond. Een akkoord zou een einde maken aan meer dan 50 jaar van gewapend conflict.