"Er komt een nieuw onderzoek naar Lockerbie"

Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Libië zijn bereid om gezamenlijk een nieuwe poging te ondernemen om de aanslag in Lockerbie te onderzoeken en zo de waarheid aan het licht te brengen. Gisteren werd de aanslag boven het Schotse dorp, precies 25 jaar geleden, herdacht.

Britse en Amerikaanse onderzoekers reizen "in de nabije toekomst" af naar Libië. "In het Noord-Afrikaanse land gaan ze alle soorten informatie en documenten onderzoeken. We willen dat iedereen die verantwoordelijk is voor deze brutale terroristische aanslag berecht wordt", luidt het in een gezamenlijke mededeling van de drie landen.

De regeringen van Libië, de VS en het VK betuigden ook hun deelneming tegenover de families van de slachtoffers. Het nieuwe onderzoeksteam krijgt de volledige steun van de drie landen, luidt het nog. Libië liet eerder deze week weten twee aanklagers op de zaak te hebben gezet.

De bomaanslag boven Lockerbie is de dodelijkste terroristische aanslag die in het Verenigd Koninkrijk werd gepleegd. Bij de aanslag op een Boeing van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij PanAm kwamen 270 mensen om, van wie 11 op de grond. In het Schotse dorp vond gisteren een herdenkingsplechtigheid plaats.

In 2001 werd de Libische Abdelbaset al-Megrahi in Nederland veroordeeld. Hij kwam in 2009 weer op vrije voeten wegens prostaatkanker en overleed in 2012. De familie van Megrahi wil in hoger beroep zijn vrijspraak bepleiten.