"In mei allicht einde aan mijn politieke werk"

CD&V-politicus Steven Vanackere meldt op zijn Facebookpagina dat hij niet de tweede, verkiesbare plaats gekregen heeft op de Europese lijst. "Daarmee komt er in mei 2014 allicht een einde aan mijn politiek werk", schrijft hij.

"Wouter Beke meldde me donderdag dat het comité dat instaat voor de lijstvorming heeft beslist om mij niet op de tweede, verkiesbare plaats op de Europese CD&V-lijst te zetten", schrijft Vanackere op zijn Facebookpagina. "Ik was nochtans zeer graag naar het Europees Parlement gegaan, om ook na de splitsing van BHV toch in de (inter)nationale politiek actief te blijven."

"Daarmee komt er in mei 2014 allicht een einde aan mijn politiek werk. Dat laat me niet onberoerd. Maar wat er ook van weze, ik ben en blijf een overtuigd christendemocraat."

CD&V heeft momenteel drie verkozenen in het Europees Parlement, Marianne Thyssen, Ivo Belet en Jean-Luc Dehaene. Bij CD&V luidt het dat Vanackere de derde plaats aangeboden kreeg op de Europese lijst, na Thyssen en Belet, in de plaats van Dehaene, die ermee stopt.

Dat aanbod blijft nog altijd geldig, zegt CD&V, maar het lijkt dus niet te volstaan voor Vanackere. Momenteel heeft CD&V zoals gezegd drie verkozenen, maar het is lang niet zeker dat dat na de verkiezingen zo zal blijven. Vanackere zelf wil niet reageren.

Vanackere was jarenlang actief op het kabinet van Brussels minister Chabert. Daarna werd hij Vlaams en federaal minister. Van eind 2011 tot maart van dit jaar was hij vicepremier en minister van Financiën in de regering-Di Rupo. Hij moest ontslag nemen in de nasleep van een fel bekritiseerde deal in de zaak-Arcopar en de communicatie rond de winstbewijzen van het ACW.