"Piloot heeft bewust vliegtuig doen neerstorten"

Een vliegtuigcrash van vorige maand in Namibië was geen ongeval. Volgens de zwarte doos heeft de piloot bewust het vliegtuig doen neerstorten. Bij de crash zijn alle 33 inzittenden om het leven gekomen.

Het vliegtuig van de Mozambikaanse vliegtuigmaatschappij LAM is eind november neergestort in het natuurpark Babwata in het noordoosten van Namibië. Aan boord waren 27 passagiers en zes bemanningsleden. Onder de passagiers waren tien Mozambikanen, negen Angolezen, vijf Portugezen, een Fransman, een Braziliaan en een Chinees. Geen van de 33 inzittenden heeft de crash overleefd.

Uit de gegevens van de zwarte doos van het toestel blijkt dat de piloot erg verdachte handelingen heeft gesteld net voor het vliegtuig is neergestort. "Op de geluidsopname van de cockpit is te horen dat er allerlei alarmsignalen afgaan terwijl er herhaaldelijk op de deur van de cockpit geklopt wordt en geroepen wordt om hen binnen te laten", zegt een woordvoerder van de luchthavenautoriteiten aan de BBC. "De piloot had de co-piloot buitengesloten."

Uit de gegevens blijkt ook dat de piloot tot drie keer toe de snelheid van het toestel naar beneden heeft bijgesteld tot het vliegtuig van op 11 km hoogte was gezakt tot 180 meter boven de grond. Daarna heeft hij ook manueel de snelheid van het toestel verlaagd. "Het precieze motief hiervoor is niet duidelijk, het is wel duidelijk dat hij het vliegtuig bewust heeft doen neerstorten."

De Mozambikaanse vliegtuigmaatschappij LAM mag wegens haar belabberde reputatie op het vlak van veiligheid sinds 2011 niet meer vliegen in Europa.