Bijna honderd ijsberen op kerstduik in Brugge

De Brugse IJsberen hebben voor de 40e keer hun jaarlijkse kerstduik georganiseerd. Een kleine honderd ijsberen waagden zich in het verrassend koude water van de Brugse Reien.

Toen de ijsberen zich om 11 uur opmaakten voor hun duik bedroeg de temperatuur in Brugge 9 à 10 graden. "We hebben het getroffen met het weer, vooral omdat het volledig droog is gebleven", aldus de secretaris van de Brugse IJsberen Kring, Franky Moelaert. "Zeker voor het publiek is dat belangrijk. Er was enorm veel belangstelling aan de Rozenhoedkaai."

Ondanks het goede weer waren de omstandigheden voor de zwemmers niet te onderschatten. De watertemperatuur zakte de afgelopen dagen razendsnel tot amper 3 graden. "Daardoor was de overgang naar het water toch groot, dat voelt wel fris aan." Nochtans zijn de Brugse IJsberen na 40 edities wel wat extremere omstandigheden gewoon. "We moesten ooit nog het ijs loskappen, omdat alles was dichtgevroren. De afgelopen winters werd het echter pas echt koud in februari."

Naast de jaarlijkse kerstduik organiseert de vereniging ook een Nationaal IJsberen Zwemfeest. Die officiële competitie voor ijsberenclubs staat gepland op 12 januari. 120 zwemmers zullen zich dan op de Sint-Pietersplas in Brugge met elkaar meten.