Chodorkovski plant geen terugkeer naar de politiek

De vroegere oligarch en Kremlincriticus Michail Chodorkovski heeft in zijn amnestievraag aan de Russische president Vladimir Poetin beloofd niet aan politiek te zullen doen. Hij is niet van plan om naar Rusland terug te keren.

"Als ik terugkeer, kunnen ze me geen tweede keer vrijlaten, omdat er vele redenen zijn waarvoor ze me kunnen opsluiten", aldus Chodorkovski. "Vanuit juridisch standpunt is mijn veroordeling voor een burgerlijke rechtbank nog niet opgeheven. Het gaat om een bevel tot de betaling van 550 miljoen dollar. Volgens de Russische wet maakt die boete het mogelijk me niet toe te staan opnieuw het land te verlaten."

Op een persconferentie vanmiddag in Berlijn zei Chodorkovski dat hij overigens geen keuze heeft gekregen om na zijn vrijlating in Rusland te blijven. "De cipiers hebben me begeleid tot de deuren sloten van het vliegtuig dat me naar Berlijn zou brengen".

Tijdens de persconferentie zei Chodorkovski dat de westerse leiders in hun gesprekken met de Russische president Poetin niet mogen vergeten dat er nog "andere politieke gevangenen in Rusland" zijn. Daar voegde hij wel aan toe dat het niet aan hem is om de leiders van de westerse regeringen te adviseren over hoe ze zich tegenover Poetin moeten gedragen. Dat hij is vrijgelaten, is voor hem geen teken van "fundamentele veranderingen" in Rusland.

Chodorkovski bedankte de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor haar inspanningen om hem vrij te laten. "Zij maakte het mogelijk dat ik vandaag vrij ben." Hij had ook woorden van lof voor de media, die zijn zaak de laatste jaren onder de aandacht hielden. Hij is ook niet te vinden voor een boycot van de Olympische Spelen in Sotsji. "Miljoenen mensen zullen de Spelen vieren, en dat mag niet verpest worden. Dat betekent niet dat de Spelen een groot feest voor Poetin mogen worden."

Waar het gezin Chodorkovski gaat wonen, kon hij nog niet zeggen. "Dat moet ik met mijn vrouw bespreken. Ik kan dat niet alleen beslissen." Samen met zijn vrouw Inna heeft Chodorkovski drie kinderen, en uit een eerder huwelijk heeft hij een zoon. Naar eigen zeggen heeft hij geen zicht op zijn financiële toestand, maar hij maakt zich geen zorgen. "Ik heb genoeg geld om van te leven. Voetbalclubs zal ik niet kopen." Hij is ook niet van plan om strijd te voeren om de activa van zijn oliebedrijf Yukos terug te krijgen.