Eigenaars textielfabriek Bangladesh in verdenking gesteld

De politie van Bangladesh heeft de eigenaars van een textielfabriek in verdenking gesteld. In die textielfabriek kwamen in november vorig jaar ruim 1.100 mensen om. Door die ramp werd opnieuw de aandacht gevestigd op de slechte werkomstandigheden in de Bengalese textielfabrieken. Behalve de twee eigenaars zijn ook elf bewakers en opzichters in verdenking gesteld voor doodslag door nalatigheid. Het onderzoek naar de brand, in een fabriek die kleren maakte voor onder meer Walmart en C&A, heeft meer dan een jaar geduurd.

De brand in de fabriek, in een voorstad van hoofdstad Dhaka, was tot dan toe de dodelijkste in een textielfabriek in Bangladesh. Enkele maanden later, in april van dit jaar, maakte een brand in een negen verdiepingen tellende fabriek 1.135 doden.

Volgens A.K.M. Mohsinuzzaman Khan, die het onderzoek leidde, "is het zonder twijfel de eerste keer dat een fabriekseigenaar in verdenking wordt gesteld" na een brand in een van de 4.500 textielfabrieken die het land telt.

Ook de bewakers en opzichters zijn in verdenking gesteld omdat ze de arbeiders verplicht hebben naar hun werkposten terug te keren, ondanks de rookwolken die vanop het gelijkvloers opstegen.

Eind november dit jaar hebben een honderdtal grote Westerse merken met Bangladesh een akkoord gesloten over striktere controles in bijna 3.500 fabrieken.