Groot waterreservoir ontdekt onder Groenlands ijs

Wetenschappers hebben een smeltwaterreservoir de grootte van Ierland ontdekt onder het ijs in Groenland. Als het water in de oceaan terechtkomt zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van de zeespiegel.

Wetenschappers keken verrast op toen ze boorden in het ijs in Groenland en er vloeibaar water naar boven kwam (beelden onder). Nochtans was de temperatuur op dat moment onder zo'n 15 graden onder het vriespunt.

"Om in deze koude omstandigheden een permanente waterlaag op deze diepte te vormen, is een combinatie van veel sneeuwval in de winter en veel smelt in de zomer nodig", zegt Jan van Angelen (Universiteit Utrecht) die ook aan het onderzoek heeft meegewerkt. "De wintersneeuw isoleert de waterlaag van de koude atmosfeer, zodat deze niet bevriest, terwijl de zomersmelt het reservoir ieder jaar bijvult."

De wetenschappers schatten dat de oppervlakte van het reservoir zo'n 70.000 vierkante kilometer groot is en zo'n 140 miljard ton water bevat. "Het is momenteel niet duidelijk in hoeverre dit reservoir een apart systeem is of wel degelijk verbonden is met de oceaan." Als het waterreservoir ooit wel in de oceaan terechtkomt dan zou dat grote gevolgen kunnen hebben voor de hoogte van de zeespiegel.