Massaprotest in Istanbul in nasleep corruptieschandaal

In de Turkse stad Istanbul wordt massaal betoogd naar aanleiding van een grootschalig corruptie- en omkopingsschandaal. Het is er tot ernstige aanvaringen gekomen tussen de betogers en de ordediensten. Premier Recep Tayyip Erdogan spreekt over een samenzwering.

In de Turkse stad Istanbul is massaal veel volk op straat gekomen. De betogers voeren actie naar aanleiding van een corruptie- en omkopingsschandaal waarbij verschillende hoge functionarissen, die gelieerd zijn aan de AK-partij van premier Erdogan (kleine foto), in opspraak zijn gekomen. De politie heeft het waterkanon ingezet en gebruikt traangas om de betogers uiteen te drijven. De actievoerders willen dat de ministers die in het schandaal genoemd worden, opstappen.

Intussen zijn al een 50-tal mensen opgepakt op verdenking van corruptie. Onder wie de zonen van de ministers van Binnenlandse Zaken, Economie en Milieu en een bankdirecteur van de Turkse overheidsbank Halkbank. De minister van Binnenlandse Zaken zou volgens sommige bronnen ontslag genomen hebben. Premier Erdogan zelf noemt het grootschalige corruptie-onderzoek een samenzwering tegen zijn regering.

Volgens Turkse media zou het onderzoek ingegeven kunnen zijn door Fethullah Gülen. Gülen was vroeger een bondgenoot van Erdogan, maar intussen is de liefde tussen beide heren ernstig bekoeld. Gülen woont al 14 jaar in de VS, maar zijn aanhang in Turkije is erg groot. Veel van zijn aanhangers bekleden belangrijke functies bij de politie en het gerecht.

In de nasleep van het corruptie-onderzoek zijn intussen al 70 politie-officieren - onder wie de politiechef van Istanbul - ontslagen, omdat ze volgens de regering schuldig zijn aan machtsmisbruik en het stilhouden van het corruptieonderzoek voor hun superieuren. De ontslagen hebben de corruptiebeschuldigingen aan het adres van Erdogan alleen maar doen toenemen.

Het corruptie-onderzoek komt ongelegen voor Erdogan: over vier maanden worden er gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd.