Minder mensen kiezen voor tijdskrediet

Alsmaar minder mensen kiezen ervoor om tijdskrediet op te nemen. Met tijdskrediet kunnen werknemers uit de privésector tijdelijk even hun loopbaan onderbreken of gedurende een bepaalde periode wat minder werken. Vooral voltijds er even tussenuit gaan, is minder in trek. In nog geen twee jaar tijd daalde het aantal kandidaten daar met zo'n 15 procent.

De afgelopen jaren was er even tussenuit gaan of wat minder werken met tijdskrediet erg in trek. Bij jonge mensen met kinderen geeft het wat extra ademruimte.

Maar de regering verstrengde begin vorig jaar de regels en dat mist blijkbaar zijn effect niet. Vooral bij het voltijdse tijdskrediet is er een daling. Begin 2012 waren daar nog meer dan 7.000 kandidaten, nu bijna twee jaar later zijn het er geen 6.000 meer.

Maar ook het deeltijdse tijdskrediet gaat er in het totaal op achteruit. Al is daar het plaatje meer genuanceerd. Halftijds tijdskrediet noteerde in bijna twee jaar tijd bijna 2.000 kandidaten minder, maar een vierdagenweek met tijdskrediet stijgt dan weer, van ruim 36.000 kandidaten begin vorig jaar tot bijna 40.000 nu.

Ook oudere werknemers op het einde van hun loopbaan maken minder gebruik van het systeem.

Meer informatie over de modaliteiten van tijdskrediet vindt u onder meer op de website van de RVA.