Nu reikt Cuba de hand aan de Verenigde Staten

De Cubaanse president Raúl Castro wil de relaties met de Verenigde Staten normaliseren en in dialoog treden. De enige voorwaarde die hij stelt, is dat de onafhankelijkheid en het politieke systeem van Cuba gerespecteerd worden. Dat heeft hij gisteravond gezegd in een toespraak voor Cubaanse functionarissen.

De Verenigde Staten verbraken begin jaren 60 alle diplomatieke relaties met Cuba en stelden ook een economisch embargo. Op de herdenkingsdienst voor de Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela eerder deze maand zag de hele wereld plots hoe de Amerikaanse president Barack Obama quasi hartelijk de hand schudde met zijn Cubaanse collega Raúl Castro.

De beelden zinderden nog lang na. Her en der werd de vraag gesteld of dit nu de start van een dooi betekende in de Amerikaans-Cubaanse relaties. Castro lijkt daar niet echt afkerig tegenover te staan. In een toespraak in het Cubaanse parlement riep hij de Verenigde Staten op om de betrekkingen te normaliseren.

Na de fysieke handreiking, nu dus de symbolische.

Wederzijds respect is daarbij essentieel, zegt Castro. "Als we echt vorderingen willen maken in onze bilaterale relaties, dan moeten we onze wederzijdse verschillen leren aanvaarden en moeten we eraan wennen om vreedzaam samen te leven. In het andere geval gaan wij nog eens 55 jaar in dezelfde situatie leven."

"Wij hebben al diverse keren aangegeven dat we bereid zijn om op een respectvolle manier in dialoog te treden met de VS, zonder afbreuk te doen aan de onafhankelijkheid, soevereiniteit en zelfbeschikking van de natie. Wij vragen niet aan de VS om hun politieke en sociale systeem te veranderen en we aanvaarden niet dat er over het onze wordt onderhandeld."

Raúl Castro wordt door Cuba-kenners beschouwd als een meer hervormingsgezinde leider dan zijn broer Fidel, die decennialang aan de macht was op het eiland. Zo werkt de 82-jarige president sinds zijn aantreden aan de modernisering van de economie, al klagen critici dat het hervormingsproces erg traag verloopt.

AP2013
AP2013