Saxofonist Herb Geller is overleden

De Amerikaanse saxofonist Herb Geller is overleden. Dat maakte zijn dochter Olivia vandaag bekend. De jazzmuzikant stierf donderdag in familiekring in Hamburg. Hij werd 85 jaar. Geller is een van de grote jazzsaxofonisten van de voorbije decennia en speelde samen met andere jazzmuzikanten, zoals Chet Baker, Clifford Brown en Ella Fitzgerald.

Geller groeide op in Los Angeles. Hij ontmoette er pianiste Lorraine Walsh, die later zijn vrouw en muzikale partner zou worden. In 1958 stierf Lorraine aan een astma-aanval. Na haar overlijden trok hij naar Europa.

In Parijs speelde hij onder meer samen met de Belgische jazzgitarist René Thomas. Na Parijs trok hij naar Berlijn, om midden jaren 60 naar Hamburg te verhuizen. Daar bleef hij bijna 30 jaar verbonden aan de bigband van de Norddeutscher Rundfunk (NRD). Hij gaf ook lange tijd les aan de Hamburgse Hochschule für Musik.