Seculiere Egyptische activisten achter de tralies

In Egypte zijn drie seculiere activisten veroordeeld tot een celstraf van drie jaar. Ze behoren tot de oprichters van de jongerenbeweging die in 2011 demonstraties tegen de toenmalige president Hosni Moebarak hielp organiseren.

Ahmed Maher, Ahmed Douma en Mohammed Adel belanden alle drie drie jaar in de gevangenis voor deelname aan een demonstratie zonder vergunning en het aanvallen van politieagenten. Het trio moet ook een boete betalen. De rechter heeft daarvoor gebruikgemaakt van een erg omstreden nieuwe wet.

De nieuwe wet verbiedt samenscholingen van meer dan tien personen zonder expliciete vergunning van de politie. Volgens de interim-regering is de wet nodig om orde en stabiliteit te doen weerkeren. Volgens de 6 april-beweging vaart de interim-regering met de nieuwe wet opnieuw een koers zoals Egypte gewoon was onder Moebarak.

Sinds de val van de Moslimbroeder-president Morsi in juli zijn duizenden mensen opgepakt, vooral aanhangers en kopstukken van de Moslimbroederschap. Recent is ook een aantal liberale en seculiere activisten gearresteerd.