Sergio Herman neemt afscheid van Oud Sluis

De Nederlandse kok Sergio Herman heeft gisteren voor de laatste keer gekookt in zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis. In een afscheidsbrief die hij postte op Twitter bedankt hij iedereen die hem de afgelopen jaren gesteund heeft.

"Power en drive heb ik altijd zelf gehad. Maar je hebt ook mensen nodig die je steunen, mensen door wie je kunt groeien, die voor je knokken en in je geloven - ook op de momenten dat je dat zelf even niet doet", schrijft hij. Hij dankt zijn ouders, zijn vrouw en kinderen, zijn personeel, zijn leveranciers, de media en zijn gasten.

Herman woonde als kind in Oud Sluis. Zijn ouders hadden er een traditioneel restaurant waar gebakken paling, kreeft en mosselen op het menu stonden. Toen hij het restaurant overnam, gooide hij het over een andere boeg. Hij introduceerde een keuken waarin pure gerechten en verfijnde smaken de boventoon voerden.

"Ik heb 25 jaar lang alles gegeven wat in me zat. Dat zal ik nooit meer vergeten", schrijft hij. "Ik ben daarbij zeer diep gegaan, te diep misschien. Maar ik heb bereikt waar ik altijd van droomde: de top."

Afscheid nemen doet hij niet. "Tot ziens, tot volgend jaar bij Pure C in Cadzand en The Jane in Antwerpen. Daar zal ik met net zo veel liefde en overtuiging koken als ik al die jaren in Sluis heb gedaan. Oud Sluis stopt, maar ik ga door. Want ik ben een chef en dat zal ik altijd blijven."

The Jane in Antwerpen opent volgend jaar in maart de deuren. Het restaurant is gevestigd in de kapel van een voormalig militair hospitaal. In het restaurant wil de kok al zijn passies samenbrengen: kunst, design, mode en lekker eten.