Stookoliefonds verwacht 130.000 steunaanvragen

Aan het einde van deze winter zullen een recordaantal Belgen een beroep hebben gedaan op het Sociaal Verwarmingsfonds, ook bekend als het stookoliefonds. Dat schrijft De Zondag. Er worden 130.000 steunaanvragen verwacht.

Het stookoliefonds biedt steun aan particulieren die stookolie of propaangas willen aankopen, maar daarvoor onvoldoende middelen hebben. Zij moeten daarvoor een aanvraag doen bij het OCMW van hun gemeente.

Vorige winter werden bijna 127.000 gezinnen geholpen. De verwachting is dat daar deze winter vlot overheen zal worden gegaan. Eind november zat het fonds al aan meer dan 106.000 dossiers. Dat zijn er meer dan vorig jaar. November 2012 was bovendien erg koud, terwijl er nu nog geen echte winterprik geweest is.

Algemeen directeur Walter Kuylen ziet twee belangrijke redenen voor de toenemende vraag bij het stookoliefonds. "Ten eerste raakt ons fonds meer en meer bekend en zoeken mensen waar ze hulp kunnen krijgen. Ten tweede zien we dat steeds meer mensen getroffen worden door armoede, ook de middenklasse wordt niet gespaard."

In januari, februari en maart worden nog heel wat aanvragen verwacht. Veel mensen wachten tot de laatste minuut om hun tank bij te vullen.