Thaise oppositie weer massaal op straat

In de Thaise hoofdstad Bangkok demonstreren opnieuw tienduizenden aanhangers van de oppositie om het ontslag te eisen van eerste minister Yingluck Shinawatra. De grootste oppositiepartij heeft gisteren bekendgemaakt dat het de verkiezingen die Shinawatra heeft uitgeschreven zal boycotten.

Regeringsleider Shinawatra bevindt zich momenteel in het noordoosten van het land, een regio die haar partij gunstiger gezind is. Begin december heeft ze voor februari volgend jaar verkiezingen aangekondigd, na weken van politieke crisis en het ontslag, en bloc, van volksvertegenwoordigers van de oppositie.

De betogers vragen het vertrek van Yingluck Shinawatra, die ze ervan beschuldigen een handpop te zijn van haar broer en vroegere president Thaksin Shinawatra. De oppositie, een heterogene coalitie van de elite en middenklasse uit Bangkok maar ook vaak arme Thai uit het zuiden van het land, meent dat Thaksin het land blijft leiden, ondanks zijn val in 2006. Een niet-verkozen "volksraad" moet de regering vervangen, vinden de betogers.

Zaterdag heeft de Democratische Partij, de grootste oppositiepartij, aangekondigd dat het de verkiezingen zal boycotten. Vermoed wordt dat dat het land nog verder in de crisis zal storten en dat de verdeeldheid in de Thaise samenleving nog zal toenemen.

AP2013