Tientallen agenten gewond bij rellen in Hamburg

In de Duitse stad Hamburg is het gisteravond bij een demonstratie van duizenden linkse activisten tot erg zware rellen gekomen. Daarbij raakten 120 politieagenten en 500 demonstranten gewond.

De demonstratie was gericht tegen de ontruiming van het cultuurcentrum "Rote Flora", dat al meer dan twintig jaar wordt bezet. Meer dan 7.300 mensen namen volgens de politie deel aan de betoging, waarvan ruim 4.500 uit linksextremistische kringen. De organisatoren spraken van 10.000 deelnemers. De politie had zich aan rellen verwacht en meer dan 3.000 agenten ingezet.

De rellen begonnen al kort na de start van de betoging. Er werd met stenen en flessen gegooid naar de politie, die de wapenstok en het waterkanon inzette. Ook een drogisterij, waar op dat moment klanten aanwezig waren, werd met stenen bekogeld. Vuilnisbakken werden in brand gestoken en ramen van banken ingegooid.

Toen de politie vroegtijdig een einde maakte aan de betoging, waren er al meer dan 70 gewonde agenten. Eén politieman verloor het bewustzijn nadat hij door een steen werd geraakt. Hij moest worden overgebracht naar het ziekenhuis.

Nadien trokken de relschoppers nog naar de beroemde Reeperbahn, in het uitgaansgebied van Hamburg. Daar kwamen politie en demonstranten opnieuw tegenover elkaar te staan. De agenten gebruikten pepperspray, waterkanonnen en wapenknuppels om de betogers te kunnen bedwingen.

De betogers hadden volgens de autoriteiten geen toestemming om te betogen. De demonstranten zeggen dat de politie te veel geweld gebruikt heeft en op voorhand al besloten had om het protest af te breken.

De "Rote Flora" was ooit een theater, maar werd in november 1989 gekraakt. Het groeide uit tot cultuurcentrum. Er zijn nu sloop- en nieuwbouwplannen en de eigenaar wil dat het gebouw ontruimd wordt.