VAB stelt snelheidslimieten ringwegen in vraag

De automobilistenvereniging VAB vraagt aan de overheid een evaluatie van de snelheid op Belgische ringwegen. Dat meldt VTM. "Als het druk is leidt zo'n snelheidsverlaging tot betere doorstroming en dus minder files", zegt Maarten Matienko van VAB.

Vanaf 1 januari 2014 wordt de snelheid op de ring rond Parijs verlaagd tot 70 kilometer per uur. Volgens de Parijse burgemeester zal deze maatregel niet enkel de geluidshinder en luchtvervuiling doen dalen, maar zal ook de algemene verkeersveiligheid toenemen. Parijs is niet de enige Europese stad met een lagere snelheid op de ringweg.

VAB zette de snelheidsbeperkingen op de ringwegen van onze buurlanden op een rijtje. De conclusie was: de snelheid op de Belgische ringwegen ligt meestal hoger dan in de buurlanden. "Op veel ringwegen in onze buurlanden mag je maximaal 80 kilometer per uur rijden", zegt Matienko. "Laten we dat voor België ook bestuderen."

Europese studies tonen aan dat een snelheidsverlaging van 100km/u naar 80 km/u grote gevolgen kan hebben op de luchtkwaliteit: door het verlagen van de maximumsnelheid wordt ook de gemiddelde snelheid verlaagd, wat zorgt voor een lagere gemiddelde emissie per voertuig.

Bovendien neemt het snelheidsverschil tussen vrachtverkeer en ander verkeer af. "Als het druk is leidt zo'n snelheidsverlaging tot betere doorstroming en dus minder files. Dat betekent ook minder vervuiling en alles samen wellicht ook minder ongevallen."